Köttkunskap: Styckdetaljer

Vi har ett stort antal styckdetaljer från gris och nöt i vårt sortiment. På senare år har lamm blivit allt populärare, men nöt och gris är fortfarande de två vanligaste köttslagen.

Gris
Gris
Griskind

1. Griskind

En styckningsdetalj som blivit vanligare i takt med att vi använder allt fler detaljer (den så kallade nose to tail-trenden). Låt den koka länge så blir den mycket saftig, smakrik och mör.

Karré

2. Karré

Ett tåligt och robust kött med mycket smak och saftighet. Med sin höga fetthalt och rika marmorering passar det utmärkt för långa och långsamma tillagningar, på grillen eller i ugnen. Det är karrén man använder för att göra bland annat pulled pork. Fettkappa och annat fett får gärna vara kvar under tillagningen för att tillföra saftighet och smak. 

Kotlettrad

3. Kotlettrad

Benfri kotlettrad är en detalj som både är enkel och snabb att
tillaga. 
Tar man bort ben och putsar fettet på kotlettraden kallas den i butiken ibland för ytterfilé eller fläskhare. Putsad kotlettrad blir saftigare om du tillagar den hel i ugn.

Fläskfilé

4. Fläskfilé

Fläskfilén är en av våra mest folkkära köttbitar. Lättlagad, snabblagad och smältande mör. Passar i oändligt många rätter, med olika smaksättningar och såser.Fetthalten i filén är låg, därför ska man vara noga med att inte tillaga den för länge, då blir den lätt torr och tråkig. 

Rostbiff

5. Rostbiff

Skinkrostbiffen är mör och kan användas på samma sätt som benfri kotlett. Den passar bra som en liten stek men kan också skivas och stekas som biffar. Tunt skivad är den också mycket lämplig som schnitzel.

Ytterlår & Innanlår

6. Ytterlår & Innanlår

Skinkytterlåret är relativt mört och magert och kan användas som stek eller skivas tunt till rullader eller skinkschnitzlar. Innanlåret är en fin detalj med många användningsområden; hel som stek eller skivad till biffar. 

Rulle

7. Rulle

Skinkrullen är den runda muskeln på grislårets baksida, mellan ytter- och innanlåret. Den är betydligt mörare än nötrullen och kallas ibland för skinkfilé. Stek den hel eller skiva till medaljonger.

Fransyska

8. Fransyska

Skinkfransyskan består av fyra muskler som är tätt sammanbundna. Lämplig som skinkstek eller tärnad i en gryta.

Sida

9. Sida

Grisens sida ger oss godsaker som bacon och rökt sidfläsk. Där finns även de tunna spjällen.Om man benar ur sidan (istället för att stycka revbensspjäll) kallas den främre delen för bogfläsk och den bakre för sidfläsk. 

Revbensspjäll

10. Revbensspjäll

Revbensspjäll är benen från bröstkorgen på grisen. Tunna spjäll kallas ibland spare ribs och har vuxit i popularitet på senare år.

Bog

11. Bog

Ser du en fin fläskstek i butiken är chansen stor att den kommer från grisens bog. Bogen är placerad längst fram på djurets bröstkorg och är alltså delar av bröstkorgen och skuldran.Den smakrika bogen kan styckas på olika sätt beroende på vilka detaljer man vill ta fram. 

Lägg

12. Lägg (fram och baklägg)

Läggköttet är mycket smakrikt. Orimmad lägg kan användas som stek,men behöver då lite längre tillagningstid. Fläsklägg är en populär råvara i några av de mest klassiska rätterna i den svenska husmanskosten.