Lars Edin och Linn Forsgren

Grisbönder från Docksta, Västernorrland

Med sikte på framtiden i Docksta

I Docksta, 5 mil söder om Örnsköldsvik i natursköna Höga kusten, har Lars Edin sin verksamhet med grisproduktion, skogsbruk och spannmålsodling. En skog bort bor dottern Linn Forsgren som också är engagerad i verksamheten.

Sedan 1958 har det funnits grisproduktion på gården, då Lars föräldrar startade verksamheten. Så småningom tog Lars över och under hela 1990-talet byggde han om och byggde till. Efter 61 års oavbruten grisproduktion planeras det för fullt för framtiden. Det finns tankar på att utöka produktionen ytterligare och investera i modernare stallar.

Mycket tyder på att det blir en generationsväxling till på gården. Lars dotter Linn Forsgren är mycket engagerad i grisproduktionen och jobbar idag halvtid på gården. – Jag har alltid hjälpt till på gården och det har varit självklart att jag skulle jobba med djur, berättar Linn. Men det började faktiskt med kor. Jag gillar kor också, men grisar har sin speciella charm.

Hur man sköter det dagliga arbetet på gården och tar hand om sina djur är självklarheter för någon som växt upp med lantbruket. Men så är det långt ifrån för alla. – Hur vi producerar vår mat borde vara ett skolämne! Linn håller med: – Det är en bonde bakom mycket av det vi äter. Det är lite tråkigt att allt jobb bakom den där köttbiten i disken inte uppmärksammas mer.

För Lars och Linn är det viktigt att ha friska, välmående djur. – Vi ser till att det är torrt och fin i boxarna, berättar Linn, att suggorna äter som de ska så att det blir bra med mjölk och smågrisarna kan växa. Men det är ju suggorna som gör jobbet. Linn berättar att de varit och sett hur slakten går till på Nyhléns Hugosons: – Att få se med egna ögon hur lugnt och stilla det går till gör vårt arbete ännu roligare.

Det har varit mycket fokus på pris och importen av griskött har periodvis varit stor. Lars beskriver en bottennivå 2011, då det mest kändes tungt, men idag är det tydligt att trenden vänt. – Det pratades mycket om svenskt kött redan då, säger Lars, men konsumenterna hade inte riktigt fått upp ögonen för det. Det är förändrat nu och vi känner en helt annan stolthet över produktionen.