Recept

Här hittar du recepten för veckans alla dagar och måltider. Långkok eller snabblunch. Macka eller hel meny.

Marinerad oxfilé med potatisgratäng och portvinssås

21 Ingredienser
Ingredienser

4 portioner

1 kg  Nyhléns Hugosons
oxfilé (innanlår eller rostbiff går bra)
  grovmalen svartpeppar

Marinad 

1 dl olja
1/2 dl  soja
1/2 riven solovitlök
1/2 dl  hackad färsk persilja

Potatisgratäng 

1 kg potatis
3 dl mjölk
3 dl grädde
150 gram riven ost
1 st riven solovitlök
  salt och peppar

Portvinssås 

1 st morot
100 gram rotselleri
1 st bananschalottenlök
1 st lagerblad 
5 st  vitpepparkorn
3 tsk kalvfond
3 dl portvin
3 dl vatten
2 klickar  smör
  salt och peppar
  maizena

Ladda ner alla recept och instruktioner till vår nyårsmeny här

Gör så här

Köttet

  • Gnid in köttet med salt och grovmalen svartpeppar. Lägg i en ugnsform.
  • Stek i ugnen i 175 grader tills köttet har en innertemperatur på 54-56 grader, beroende på hur genomstekt du vill ha det.
  • När köttet har stekt klart, linda in i folie och ställ i kylen för att svalna.
  • Skiva upp köttet i tunna skivor och häll över marinaden.

Marinad 

  • Blanda alla ingredienser och rör om väl. Häll över det skivade köttet och ställ i kylen till servering.

Potatisgratäng 

  • Skala och skiva potatisen och lägg i en kastrull. Häll på grädde och mjölk.
  • Låt sjuda tills potatisen är mjuk. Rör då och då så det inte bränns i botten.
  • Smöra en ugnsform och häll i potatisen. Är det mycket vätska så häll av lite.
  • Tillsätt den rivna vitlöken och salta och peppra lite lätt. Rör om och strö över osten.
  • Gratinera i ugnen i 225 grader tills osten smält och blivit gyllene.

Potatisgratäng 

  • Skala lök och grönsaker och hacka i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna, lägg i löken och grönsakerna. Låt steka tills löken är mjuk.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda tills såsen reducerat ner till hälften. Sila bort grönsakerna. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Red såsen med maizena utrört i lite kallt vatten till önskad konsistens. Rör ner en klick smör just innan servering.