Recept

Här hittar du recepten för veckans alla dagar och måltider. Långkok eller snabblunch. Macka eller hel meny.

Ryggbiff med rökigt kryddsmör, fylld bakpotatis och ugnsbakade tomater

18 Ingredienser
Ingredienser

4 portioner

ca 900 g Nyhléns Hugosons Ryggbiff i hel bit  
  salt och svartpeppar från kvarn

Rökigt brynt kryddsmör:

200 g smör
½ kruka färsk persilja, finhackad
½ kruka timjan, plocka bladen och hacka
1 tsk chiliflakes 
1 tsk rökt paprikapulver
1 st stor vitlöksklyfta, pressad eller fint riven
1 tsk liquid smoke (rökessens på flaska)
1 msk balsamvinäger
  flingsalt och rikligt med grovmald svartpeppar

Fyllda bakpotatishalvor:

2 st stora bakpotatisar
2 st  sötpotatisar
150 g Västerbottensost
2 dl crème fraiche Vitlök & Örter
 3 msk smör
  olivolja
  salt och peppar

Ugnsbakade körsbärstomater på kvist:

400 g körsbärstomater eller annan liten tomat på kvist
½ st citron
2 st vitlöksklyftor pressade
3 msk olivolja
½ kruka färsk timjan, klippta kvistar
1 msk flytande honung
  flingsalt och svartpeppar
Gör så här

Ta fram ryggbiffen ett par timmar innan det är dags att grilla så att köttet hinner bli rumstempererat. Tänd grillen i god tid så att den hinner bli riktigt varm.

 Kryddsmör

  1. Smöret går att förbereda i god tid. Låt smöret bli rumstempererat. Smält och bryn hälften av smöret, 100 g, i en kastrull. Smöret ska tystna och bli hasselnötsfärgat, var försiktig så det inte bränns. Ställ in det brynta smöret i kylen och låt det stelna något till mjuk bredbar konsistens.
  2. Blanda, eller vispa med elvisp, det rumsvarma och det brynta smöret med alla kryddor, liquid smoke och balsamvinäger. Smaka av med flingsalt och grovmald svartpeppar.
  3. Forma smöret till en rulle i smörpapper eller plastfolie så att du kan skära skivor, eller spritsa snygga smörtoppar. Ställ kallt att stelna minst en timme innan servering. Smöret kan också förvaras i frysen ett par veckor.

Ugnsbakade tomater

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skölj tomaterna och lägg dem i en ugnsform eller på plåt med kvisten kvar.
  3. Blanda olivolja med pressad vitlök. Ringla över tomaterna.
  4. Krydda med svartpeppar och sprid ut timjankvistarna över tomaterna.
  5. Lägg en halverad citron i formen och låt den bakas med tomaterna.
  6. Baka i mitten av ugnen i ca 1 ½ tim tills tomaterna skrumpnat ihop något.
  7. Pressa citron och ringla honung över de varma tomaterna, salta med flingsalt. Om du vill kan du värma på tomaterna lite innan servering.

Fyllda bakpotatishalvor

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela bakpotatis och sötpotatis i halvor på längden. Lägg potatishalvorna på en plåt, ringla lite olivolja över och baka dem mjuka i ugnen i 35-40 min.
  2. Gröp ur innanmätet ur alla potatishalvorna och lägg detta i en skål. Spara potatisskalen.
  3. Blanda samman potatisbitar med crème fraiche, smör, Västerbottenost och smaka av med peppar och eventuellt lite salt. Kom ihåg att osten också tillför sälta. Låt potatisbitarna behålla lite konsistens och rör inte fyllningen slät.
  4. Fyll upp skalhalvorna från bakpotatisarna rejält rågade med potatisfyllningen. Använd något av sötpotatisskalen om nödvändigt.
  5. Gratinera potatishalvorna i ugn på 225 grader med grilleffekt till fin färg.

Ryggbiff

  1. Torka av köttet med lite hushållspapper. Salta och peppra ordentligt runt om precis innan du lägger det på grillen.
  2. Grilla ryggbiffen till fin gyllene grillyta runt om på direkt värme. Skjut därefter kolet åt sidan eller flytta köttet så att det kan gå klart med indirekt grillning. Alternativt kan du låta köttet stekas klart i ugn på ca 150 grader till rätt innertemperatur. Använd en stektermometer. När kärntemperaturen är 55-57 grader är köttet klart.

Rulla in köttet i en bit ugnsfolie och låt vila ca 10 min innan du skivar upp det.