Köttkunskap: Tillagning

Hur du tillreder din köttbit är förstås en smaksak, men med några goda råd och tips kan du göra råvaran verklig rättvisa.

Tillagning

Koka kött

Ju längre fram på kroppen köttdetaljen sitter, desto kraftigare fibrer och smak. Högrev, bringa och bog är exempel på muskler som har fått arbeta lite mer och som behöver tillagas under längre tid. Vid kokning mjukas bindväven upp och köttet blir både mört och saftigt. Som extra bonus får du en fin buljong som du kan använda som bas för en god sås.

Detaljer som passar för kokning
Gris – lägg, revbensspjäll, skinka, bog
Nöt – bog, bringa, högrev
Lamm – bog, rygg

Steka kött

I panna
Stek under kort tid på hög värme så får du en vackert brynt yta samtidigt som köttet behåller sin saftighet.

Detaljer som passar för stekning i panna
Gris –
filé, kotlett, karré (skivor)
Nöt – filé, biff, entrecôte (skivor), lövbiff
Lamm – filé, kotlett, entrecôte (skivor)

I ugn
Att steka i ugn är bekvämt, köttet sköter sig själv. Använder du en stektermometer kan du vara ganska säker på att få det resultat du vill ha. Kom bara ihåg att ta ut steken i tid. Steker du i hög ugnstemperatur fortsätter temperaturen att öka med upp till 10 grader när köttet kommit ur ugnen. Så ta ut steken innan den nått upp till önskad innertemperatur.
Tips! Bryn gärna köttet i en panna innan du stoppar in det i ugnen. Då får köttet en bättre stekyta och det behåller också sin vätska och saftighet.

Detaljer som passar för tillagning i ugn
Gris –
 fläskkarré
Nöt – rostbiff, fransyska
Lamm – stek

Grilla kött
Hemligheten bakom en perfekt grillning är tid – och tålamod. Det finns inga bra genvägar. Man måste vänta på den perfekta glöden och låta köttet vila när det grillat färdigt, så att köttsaften stannar kvar. Men du vet ju vad man säger om den som väntar på något gott...

De flesta köttbitar blir bra på grillen. Lamm är som gjort för att grillas. Gris, framför allt karré, kotlettrad och filé är utmärkta detaljer på grillen. De flesta styckningsdetaljer från nöt funkar bra att grilla och med färs, gärna av högrev, får dina hamburgare en fantastisk smak.

Cirkulär grillning
En metod som innebär att briketterna placeras i en cirkel längs kanterna på kolgallret. Rekommenderas när du tillagar riktigt stora köttstycken.

Direkt grillning
Att grilla på galler över glödande kol som är jämnt fördelade i grillen – med direkt värme – är det vanligaste sättet att grilla. Metoden passar för grönsaker och kött som ska grillas i högst 15–20 minuter.

Indirekt grillning
Ska du grilla större köttbitar, som behöver 20–25 minuter på grillen, bör du använda indirekt värme. Det innebär att briketterna delas upp i två högar på var sin sida i grillen, och köttet placeras i mitten. Indirekt grillning kräver att du har en grill med lock.

Grillsugen? Ladda gärna ned vår Grill-ABC och läs mer om olika grillmetoder, vilken utrustning som behövs (mindre än du kanske tror), smaksättningar och andra tips som gör dig till en mästare vid grillen.

Bra att tänka på när du tillagar kött
  • Ta fram köttet ca 30 minuter innan tillagning, så att det blir rumstempererat.
  • Salta och peppra en kvart innan köttet ska i stekpannan. Då hinner kryddorna tas upp av köttet. Ska du grilla kan du gärna vänta med pepparn, annars riskerar den att brännas.
  • Snåla inte med fettet när du steker. Rent kött, som inte är panerat, suger nästan inte upp något fett alls. Fetare köttdetaljer kan till och med ha lägre fetthalt efter stekning eftersom en del av fettet smälter under stekningen.
  • Använd gärna en blandning av smör och olja som stekfett. Båda har för- och nackdelar, genom att blanda kan du både äta kakan och ha den kvar.